Hemtjänsten kostar för mycket

Hemtjänsten är för dyrför kommunernas ekonomi anser dom flesta och jag kan hålla med men det finns en  billigare lösning på detta

Lösningen heter personlig assistans som är ungefär 50 procent billigare per insats timme än vad hemtjäänsten kostar

Om man då förändrar hjälpinsatserna till personlig assistans  så skulle alla tjäna på det  och det är mera samhällsekonomiskt lönsamt och personlig assistans är en mänsklig rättighet oavsett ålder slåst det fast i konventionen om mänskliga rättigheter för  funktionsnedsatta som sverige har både undertecknat och ratificerat

Dom som har behov av insatserna skulle då kunna anställa sin egen personal och slippa attt ha en stor mängd olika personer som kommer in i ens hem och dom skulle då,också få den hjälp dom verkligen har behov av för stunden och inte vara bundna av en lista på vad som kommunerna erbjuder i dag och sommångga gångerslår mot fel mål

Om man skulle genomföra detta så skulle man även leva upp til konventionen om mänskliga rättigheter för funktionsnedsatta som sverige har förbundit sig att efterleva fullt ut

Om man inför detta system så skulle man inte heller behöva bygga särskilda bostäder för äldre och funktionsnedsatta  som man gör i dag

Man skall i  stället se till att samtliga bostäder blir fullt tillgängliga för alla och på detta sättet kan alla bokvar i sin invanda miljö som man driver hårt i dagsläget  utan att se till att det verkligen fungerar r

Det här förslaget skule också kunna minska på arbetslösheten för det fodrar lite mera personal och politikerna kommer säkert att säga att det blir för dyrt med mera personal men faktum är att det mesta av kostnaderna kommer tillbaka till samhället i forma avökade skatteinkommster och man skulle dessutom får en friskare befolkning rent generellt

För om man trivs med tillvaron så känner man inte efter på samma sätt som man gör om man är missnöjd med tillvaron

Vi skulle på detta sättet också kunna minska dom ökade sjukskrivningskostnaderna som alla förfasar sig över

Men törs våra politiker  genomföra detta för det kräver ettt helt annatankesätt än vad som finns i dag

 

%d bloggare gillar detta: