En personlig syn på hemtjänsten

Hemtjänst får vare sig utbildning eller tid för att kunna göra ett bra jobb. Och jag har blivit väldigt traumatiserad av att det alltid är tidsbrist och räkna med magi och en hel ström av olika personer som inte kan något, inte förstår något, inte kan svenskt teckenspråk och inte ens är lämpliga att jobba med mig. Jag har uttryckt det som att jag tvingas visa upp mig naken på samma sätt som om jag hade legat på gatan utanför, med en massa folk som går förbi och glor. Jag utsätts för funkofobi och en massa olika typer av våld, ffa att nekas mat, vatten, hygien, kläder etc pga att stadsdelsförvaltning har gett order om att hemtjänst inte får ge mig det. Tidigare hemtjänst har sagt att jag inte får välja vem som ska vara hos mig, och envisats med att skicka folk som var jävliga mot mig.

Hemtjänsten har slarvat bort och haft sönder mina saker väldigt ofta pga stress och att de inte bryr sig om att vara försiktiga och hålla ordning. Jag blir väldigt ledsen när de förstör mina saker och jag känner att jag inte får ha fina saker utan måste ha allt i rostfritt stål som om jag bodde på institution. Jag vill ha vackra glasföremål, vacker keramik, saker som är en fröjd att ta i och se på. Det är en viktig del av livskvalitet för mig.

Jag får ingen ersättning för allt de slarvar bort och tar sönder. Jag orkar inte leta reda på ersättnibgssak, köpa den, redovisa kvittot och hålla på och bråka med hemtjänstens chef om ersättning för det. Många saker är unika och går inte ens att ersätta.

Det jag kan ersätta blir väldigt dyrt i längden, eftersom de fortfarande inte har koll på någonting, slarvar bort och tar sönder pga att de inte har tid och möjlighet att bry sig om att vara rädd om sakerna och hålla ordning och rengöra och tvätta direkt när det blir smutsigt. Och saknar kunskap om hur en gör för att vårda mina saker

Nuvarande hemtjänst vägrar lära sig använda liften, vilket innebär en massa extra ansträngning för mig och att hen vägrar rätta till madrasserna och fixa iordning och rengöra sängen. De envisas med att jag måste vara kvar i sängen eller kunna sköta liften helt själv, vilket är omöjligt pga att
1) liften är konstruerad för att någon annan ska sköta den
2) hade jag varit så pigg och frisk att jag hade kunnat sköta den åt dem, hade jag inte behövt liften

Jag behöver folk som har en kompetens och en attityd som underlättar mitt liv och sparar min minimala energi, inte motsatsen.

Jag blir dagligen utsatt för spydigheter, passiv-aggressiva uttalanden om min förmåga som visar hur okunnig personen är trots att jag hundratals gånger har tvingats förklara en massa saker för hen och jag blir så utmattad av det! Det går ju inte ens in, det jag sagt. Jag orkar inte med mer förklara och försvara mig. Någon annan måste skriva ihop allt och se till att personalen har pluggat på innan de kommer till mig

Skribenten vill vara anonym

%d bloggare gillar detta: