Det här är personlig assistans enligt konventionen om mänskliga rättigheter för funktionsnedsatta

 

Artikel 19 i översättning

Personer med funktionshinder har tillgång till en rad hem-, bostads- och andra samhällsstödstjänster, inklusive personlig assistans som krävs för att leva och integreras i samhället, och för att förhindra isolering eller segregation från samhället.

 

Frn CRPD:s utkast till allmän kommentar nr 5 (2017)

Obs. översättningen är gjord med Google Translate

 

Artikel 19: Bor självständigt och ingår i samhället

 

II. Normativ innehåll i artikel 19

A. Definitioner

 

(A) Independent Living, vilket innebär att personer med funktionshinder har möjlighet att utöva kontroll över sina liv och fatta alla beslut som berör deras liv. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, bostad, dagliga rutiner, personliga relationer, kläder, näring, hygien och hälso- och sjukvård, religiösa, kulturella och sexuella och reproduktiva rättigheter. Alla dessa aktiviteter är kopplade till utvecklingen av en persons identitet och personlighet: där vi lever, med vem, vad vi äter, om vi vill sova eller gå och lägga sig sent på kvällen, vara inne eller ute, ha en duk och ljus På bordet, ha husdjur eller lyssna på musik. Dessa handlingar och beslut utgör vad vi är. Således är begreppet självständigt liv en väsentlig del av individens självständighet och frihet. Att leva självständigt betyder inte nödvändigtvis att du bor ensam; Det ska inte heller tolkas som förmågan att utföra dagliga aktiviteter av sig själv. Det borde snarare betraktas som valfrihet och kontroll, som fastställs i artikel 3 ai konventionen. Oberoende som en form av självständighet innebär att personen med funktionsnedsättning inte berövas möjligheten att välja och kontrollera personliga livsstil och dagliga aktiviteter.

 

D. Artikel 19 b

 

26. Artikel 19 b ska tolkas i enlighet med den mänskliga rättighetsmodellen för funktionshinder. Individuella supporttjänster måste därför betraktas som en rätt i stället för en form av sjukvård eller välgörenhet. För många personer med funktionshinder är tillgången till en rad individuella supporttjänster en förutsättning för självständigt och samhällsliv. Personer med funktionshinder har rätt att välja tjänster och tjänsteleverantörer enligt deras individuella behov och personliga preferenser.

 

%d bloggare gillar detta: