Tillgänglighet för ambulancesjukvården och rullstolsburna kostar för mycket

 

I dagens sverige är det alldeles för dyrt att bygga tillgänligt för både ambulancesjukvården och rullstolsburna anser dom flesta byggbolag

Dom anser nämligen att det är alldeles för dyrt att installera hissar i flerfamiljshus och det har man gjort ända sedan lagen om hissar i alla hus över två våningar tillkom på 80 talet

När denna lag kom så började man att bygga flerbostadshusen i endast två våningar allt för att slippa installera hissar för dom är för dyra i byggföreggtagens ögon

Att man i och med detta försvårar för ambulancesjukvården och rullstolsburna bryr man sig inte om och att man samtidigt förhindrar rullstolsburna från att besöka vänner som flyttar in i deras hus

Att på detta sättet försvåra för vissa grupper är inte bara kortsigtigt utan också samhällsekonomiskt vansinne

Det räcker med en ända olycka i samband med en ambulancetransport i trapphusen för att man skall ha tjänat in hisskostnaden

Man skyller sitt handlande på boverkets regelvärk som säger att man inte behöver sätta in hissar i hus med endast två våningar och när man ändå måste installera hissar i hus över två våningar så skyller man återigen på boverkets minimikrav på hur stora hissar man måste installera boverket har ett mått som understiger dom nödvändiga måtten för en ambulancetransport med en liggande bårtransport

Ambulancesjukvården behöver hissar med minst 205×110 för att man skal kunna transportera en liggande bårtransport och dessa mått räcker även för oss som har permobiler med vårdarstyrning

Boverkets regler säger 110×140 vilket är ett mycket märkligt mått i mina ögon och man kan absolut inte tänkt på ambulancesjukvården utan anser tydligen att det är i sin ordning att ambulancesjukvården skall bära bårar i trappor med stor risk att skada både sig själva och den personen som ligger på båren

Vi lever på 2015 talet och det finns tekniska lösningar som löser dessa problem men som stoppas av byggbolagens mycket konstiga inställning till sina medmänniskor och struntar i eventuella olycksrisker och stänger gärna ute funktionsnedsatta från deras hus

Sverige och EU har båda undertecknat och ratificerat konventionen om mänskliga rättigheter för funktionsnedsatta  och den gäller i sverige sedan 2009-01-14

Vi har alltså haft en konvention som mycket klart säger att alla bostäder skall vara anpassade för funktionsnedsatta men det är det ingen från varken byggföretagen eller kommunerna som bryr sig om i ett land som säger sig värna dommänskliga rättigheterna

 

I Upplands-Bro kommun märks detta handlande mycket klart här byggs det just nu en massa nya bostäder i endast två våningar det finns några få undantag men där sätter man i för små hissar för att det skall vara tillgängligt

 

%d bloggare gillar detta: