Ny lag om bristande tillgänglighet från den 1 januari 2015

 

I dag presenterades en ny lag om bristande tillgänglighet för funktionshindrade  som diskrimineringsgrund men lagen kommer tyvärr inte att omfatta alla brister när det gäller brister i tillgängligheten för funktionshindrade

Det största felet är att  lagen bara omfattar företag med mera än 10 anställda  som tillhandahåller tjäänster och varor

Så detta lagförslag gör att det även i fortsättningen kommer att vara tillåtet att diskriminera funktionshindrade på en mängd områden  detta  trots att sverige har förbundit sig att förändra samtliga lagar –föreskrifter och sedvänjor  som förhindrar funktionshindrade  från full delaktighet i hela samhället i enlighet med den konvention om mänskliga rättigheter för funktionshindrade som ssverige är juridiskt bunden atefterleva i och med att man har ratificerat konventionen

Här finns konventionen

http://mffmr.se/konventionen/

 

 

%d bloggare gillar detta: