Kära medmänniskor!

Jag skriver för att känner mig ledsen och upprörd över nedmonteringen av assistansreformen.

Idag har över 1100 rörelsehindrade blivit av med sin personliga assistans, jag känner personlig till flera och dessa människor med handikappad som
verkligen behöver sina assistenter för att leva. Tänk dig själv att bli erbjuden 8 besök per dag av hemtjänst, när du är 30 år och sitter i rullstol, eller 38 och har två barn.
Det går inte att leva ett värdigt liv och vara delaktig i samhället då, det är omöjligt. Med hemtjänst ska du bajsa exakt kl 08.15 och det får inte ta mer än 30 minuter
för sedan ska personalen till nästa. Detta har blivit verklighet för många rörelsehindrade idag… Var det de som var meningen med personlig assistans?

Fler än 1900 har blivit nekade personlig assistans vid nyansökan hos försäkringskassan, det är numera flera som får negativa beslut än positiva, ska det vara såhär?

Handläggare på försäkringskassan mår inte bra av att dra in assistans eller neka personlig assistans till handikappade människor som verkligen behöver detta.
Förra året tog 2 handläggare på försäkringskassan livet av sig som jobbar med dessa frågor. Tänk dig själv att dela ut ett
– Nej du får ingen hjälp, till människor som behöver hjälp. Dessa stackars handläggare möter tårar och skrik och får eller kan inte hjälpa dessa efter 2009. Det här är inte rätt, det är faktiskt inte det…

Lyssna med hjärtat, hör att människor lider, era handikappade medmänniskor. Förtydliga paragraf 9 i assistansreformen.

1. Det kan inte vara rimligt att klä på sig Jackan mitt i vintern inte är ett grundläggande behov…

2. Det kan inte vara rimligt att bara förflyttningar mellan toalett och rullstol och säng är grundläggande behov,
alla förflyttningar är ju för tusan livsviktiga om man är rörelsehindrade, handikappad, förlamad…

3. Det är inte rimligt att kan du lyfta en hand till håret behöver du inte hjälp att duscha eller tvätta dig, då är allt ett övrigt behov och du får ingen hjälp.

4. Det kan inte vara rimligt att bara du klarar att lyfta skeden till munnen så behöver du inte hjälp med maten utan det är ett övrigt behov.
Jag känner en handikappad kvinna som i flera år krupit på golvet och stått på knä får att sleva i sig maten med fingrarna för hon har så dålig koordination.
Det är inte värdigt.

Sedan det allra viktigaste, vi handikappade kostar inte pengar.
5. Försök att se det såhär, enligt socialstyrelsen är assistans pengarna bara en omfördelning av pengar som tidigare
gick till gruppboende, hemtjänst mm går nu till assistans.
6 .Personlig assistans är billigare för samhället än hemtjänst.
7. Vi handikappade skapar jobb 60-70.000 jobb är inte det jättebra, många som har svårt att komma in på
arbetsmarknaden börjar som personliga assistenter.
8. Det mesta av assistans pengarna går till löner, utbildningar, omkostnader allt beskattas och mycket kommer tillbaka.

Jag skulle gärna be på mina bara knän, hjälp oss handikappade ni som sitter i riksdagen, men jag kan inte, jag är förlamad och sitter i rullstol.
Men jag jobbar 85% och bidrar till samhället. Tack vare personlig assistans, liksom 2000 andra rörelsehindrade tack vare assistans.
Jag är aktiv i samhället. Tack vare assistansen, liksom många tusen av dem som idag har assistans.

Mvh
Andreas Obenius

%d bloggare gillar detta: